Mötesplatsen

Mötesplatsen Screenshot

Prova Mötesplatsen gratis!

Funktioner: StarStarStarStarStar
Medlemmar: StarStarStarStarStar
Pris: StarStarStarStarStar
Totalbetyg: StarStarStarStarStar

Dejtingsajtguidens utlåtande:
En otroligt stilren och lättanvänd sajt, med gott om seriösa medlemmar och alla funktioner du kan önska dig. Priset för VIP-medlemmar kunde vara något lägre, men är å andra sidan i fas med likvärdiga dejtingsajter. Vi rekommenderar Mötesplatsen starkt!

Introduktion

Mötesplatsen är en dejtingsajt som funnits i Sverige i över 10 år. De startade redan 2001, och har enligt officiella siffror mer än 140 000 medlemmar i Sverige och Norge (se även våra egna mätningar under Medlemmar-sektionen nedan). Mötesplatsen är en betalsajt inriktad mot singlar som är seriösa med att träffa en partner.

Funktioner (Betyg 5/5)

Det första intrycket vi får av Mötesplatsen är att vi verkligen gillar gränssnittet, som både är lätt att förstå och laddar snabbt. Alla övergripande funktioner listas till vänster på sidan, och efter ett par minuter hittar man precis det man söker. Även sökfunktionen är lätt att använda, och har många inställningar så du kan justera exakt vad du letar efter. Precis som på de flesta dejtingsajter finns möjigheten att lägga upp en profil med presentation, foton och extra information om dig. Det finns även ett par unika funktioner på profilen – möjlighet att lägga upp en s.k. “quiz” eller skriva dagbok. Vår erfarenhet är att dessa funktioner inte används särskilt flitigt dock.

Som gratismedlem kan du göra förhållandevis mycket på sajten. Det är fritt fram att skapa en komplett profil och surfa runt på andras så mycket du vill. Du kan även skicka förbestämda komplimanger till andra, t.ex. “Gillar ditt leende” eller “Hör av dig”. Däremot kan du inte använda dig av mailfunktionen, så ett gratiskonto är i praktiken ganska begränsat.

Det finns två sorters abonnemang på Mötesplatsen, dels det grundläggande “VIP” och dels maxkontot “PlusVIP”. Med ett abonnemang får du direkt möjligheten att fritt kommunicera med andra medlemmar, och det finns även möjlighet att delta i forumdiskussioner och chattrum. Det finns även en matchningstjänst där du fyller i ett antal frågor, och därefter matchas mot andra singlar på sajten. PlusVIP-kontot innebär i princip bara att även medlemmar som inte har ett abonnemang kan svara på de mail du skickat.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Mötesplatsen har massor av intressanta funktioner och ett otroligt bra upplägg. Vi kan inte komma på något som saknas, och betyget kan därför bara bli full pott: 5 av 5 möjliga!

Medlemmar (Betyg 4/5)

De flesta dejtingsajter publicerar siffror som visar hur många medlemmar de har, men det är svårt att veta hur korrekta dessa är. Vår erfarenhet är att många tappar intresset efter ett tag, antingen för att de hittat en partner eller gått vidare med andra metoder. Vi har valt att genomföra egna sökningar för att på så vis kunna jämföra de olika dejtingsajterna sinsemellan. Sökningen är efter kvinnor i ett av Sveriges län, som loggat in under den senaste månaden. Resultatet ser du här nedan:

Ålder 20-30: 77 st
Ålder 30-40: 59 st
Ålder 40-50: 70 st
Ålder 50+: 118 st

Intressant nog är dessa siffror i princip identiska med vad vi hittade hos konkurrenten Match. Efter att ha bläddrat runt bland profilerna verkar det inte heller vara särskilt många “överlappande” profiler, utan vi kan helt enkelt konstatera att sajterna är ungefär lika stora. Spridningen i olika åldrar är även den nästan identisk med Match, men vår erfarenhet är att det ser ut ungefär så här på samtlinga dejtingsajter. Det är nog helt enkelt så att vissa åldersgrupper är mer benägna att använda dejtingsajter än andra över lag. Värt att notera är att E-kontakt har betydligt större täckning i åldersgruppen 30-40, om det är vad du söker.

Merparten av medlemmarna, även de med gratiskonton, har lagt upp både bild och profiltext. Möjligen är det lite fler “tveksamma” konton på Mötesplatsen än på Match och E-kontakt, dvs konton som både saknar presentationstext och bild, och som antagligen inte är seriösa. Det är dock inte så många att det stör, och vi gissar att dessa raderas ganska snabbt om de inte fixar till sin profil.

I övrigt verkar medlemmarna mycket seriösa. Undantaget är de medlemmar som försöker komma runt att betala genom att använda diverse “tricks” för att skriva ut sin e-mailadress på presentationen (något som egentligen inte är tillåtet). Dessa medlemmar kommer antagligen raderas så fort administratörerna ser det, och detta är ingen metod vi rekommenderar om du är seriös med ditt dejtande.

Sammanfattningsvis ger vi Mötesplatsen betyget 4 av 5 möjliga på den här punkten. Det finns varken fler eller färre medlemmar här än på liknande sajter, men det är förstås betydligt färre än vad du hittar på gratissajter som t.ex. Happy Pancake, och även lite färre än du hittar på E-kontakt.

Pris (Betyg 3/5)

Mötesplatsen ligger på ungefär samma prisnivå som närmsta konkurrenterna. När den här recensionen skrevs kostade ett VIP-abonnemang 289 kr/mån vid månadsvis betalning, eller 129 kr/mån om du väljer att betala 3 månader i förskott. Den här taktiken använder sig de flesta betalsajter av, helt enkelt för att få dig att stanna kvar längre på sajten. Vi rekommenderar dock alltid att du börjar med en månad, även om det låter dyrt, eftersom chansen är stor att du efter en månad antingen hittat en partner eller tröttnat på sajten. Då är det trist att stå kvar med ett abonnemang.

PlusVIP-abonnemanget kostar 89 kr extra per månad, oavsett bindningstid. Om det är prisvärt eller inte är upp till dig, men med tanke på att högst 30% (uppskattningsvis) av medlemmarna på sajten har ett abonnemang ökar du dina chanser att få svar på mail markant med det här tillägget.

Värt att notera är att Mötesplatsen inte tillämpar någon ångerrätt, så du bör vara säker på ditt köp innan du genomför det. Däremot är det hedervärt att de låter dig säga upp abonnemanget när som helst (dock senast en dag innan det förnyas). Det är ett gott tecken på att det är ett seriöst företag som står bakom.

Sammanfattning (Betyg 4/5)

Vårt slutgiltiga betyg till Mötesplatsen är 4 av 5 möjliga. Deras främsta vapen är den lättarbetade designen och de genomtänkta funktionerna. Det finns gott om dejtingsugna medlemmar, och de flesta verkar vara seriösa (som oftast är fallet på betalsajter). Hade de tillämpat ett lägre pris utan krav på förskottsbetalning/bindningstid hade det slutgilitiga betyget varit väldigt nära full pott, men trots konkurrensen från gratissajter håller betalsajterna fortfarande rätt höga priser över lag.

Som alltid rekommenderar vi att du först provar sajten med ett gratiskonto och tittar runt bland medlemmarna. Hittar du någon som verkar intressant kan du börja med 1-månadsabonnemang och se vart det leder!


Prova Mötesplatsen gratis!