Den mörka baksidan av nätdejting


I den här artikeln tänkte vi diskutera en av de stora baksidorna med nätdejting. Det är inte oseriösa eller farliga medlemmar vi syftar på, utan faktiskt dejtingsajterna själva. Åtminstone en del av dem, nämligen de som fuskar och luras till synes utan risk för att det uppmärksammas.

De flesta kommersiella dejtingsajterna finansieras av abonnemang, där medlemmarna måste betala för att exempelvis kontakta andra medlemmar, eller utnyttja vissa andra funktioner på sajten. Därmed finns ett incitament för sajterna att locka så många som möjligt till att bli betalande medlemmar. Hur gör man då det på bästa sätt? Givetvis genom att erbjuda så många intressanta medlemmar som möjligt, så besökarna upplever att det finns en god chans till att hitta den rätte på sajten.

Vissa oseriösa dejtingsajter tar fasta på detta på ett beräknande sätt. De fyller upp sajten med fejkade medlemmar och i extremfall även fejkade mail/profilbesök, så att nya medlemmar upplever det som att sajten är full av liv och rörelse, och chanserna till att hitta en partner är mycket goda. När personen därefter väljer att betala visar det sig rätt snabbt att merparten av dessa intressanta medlemmar antingen inte finns på riktigt över huvud taget, att de i själva verket varit inaktiva i flera år, eller att de till och med är anställda av sajten i fråga för att locka nya betalande medlemmar!

Ett tydligt varningstecken är om du som ny medlem på en sajt genast bombarderas av intresse, i form av mejl, profilbesök med mera. I vissa fall kan detta förekomma redan innan du ens hunnit få upp en intressant profil, vilket gör det otroligt genomskinligt. Ändå är det tyvärr lätt att suga åt sig av uppmärksamheten och ignorera varningssignalerna.

När du väl bestämt dig för att bli betalande medlem på en av dessa oseriösa dejtingsajter visar sig nästa bit i deras “system”. Nämligen att betalningsvillkoren oftast är mycket ofördelaktiga för medlemmarna. De inser förstås att när du väl betalat, och så sakteliga insett att medlemmarna på sajten håller en tvivelaktig nivå, kommer du snart ångra ditt köp. För att gardera sig mot detta finns det oftast inga möjligheter att få pengarna tillbaka, och i vissa fall kan du genom att betala även ha gått med på att binda dig i flera månader med saftiga räkningar som följd! Oftast är detta väl dolt långt ner i ett finstilt kontrakt som de räknar med att ingen läser.

Det bästa sättet att undvika fällor liknande de vi skrivit om är att hålla sig till seriösa, välkända dejtingsajter. För dessa står alltför mycket på spel för att de ska våga ta till tvivelaktiga metoder för att tjäna några kronor extra. Har du hittat till en dejtingsajt du inte varit på förrut rekommenderas att du väldigt noggrant läser igenom allting innan du väljer att bli betalande medlem. Ta även alla medlemmar, mejl osv med en nypa salt eftersom du inte kan vara helt säker på att allt är äkta!

Skriv en kommentar